Lezing Koken en gezondheid met Cauderlier

Gasthuismuseum Geel
  • di9 mei 2023van20:00tot21:30
Het gebouw van het Oude Gasthuis ademt geschiedenis en de grote kloosterkeuken spreekt ook nu nog tot de verbeelding. De maaltijden voor de zusters, maar ook voor de gasten en zieken werden er met veel passie bereid.
Eddie Niesten, auteur, gids en kenner van het culinaire erfgoed, komt met evenveel passie spreken over "Koken en gezondheid met Cauderlier", eigenlijk de goeie raad van een wijze kok.
Deze eerste Vlaamse kookboekenschrijver van de moderne tijd wist al in de 19de eeuw als geen ander lekker eten te verzoenen met een gezond leven. Hierbij gaf hij nog tal van andere raadgevingen om fit van lijf en leden te blijven. Zelfs voor een “gezonde geest” wist hij raad.
Heel wat ingrediënten waren toen zowel geneesmiddelen als voeding, eigenlijk heel verrassend voor de consument van nu. Wist je bijvoorbeeld dat zelfs de praline uitgevonden werd door een apotheker?
In die tijd waren dus eten en hygiëne in brede zin heel sterk met elkaar gelinkt. Want de burger van toen wilde een goed leven op alle vlakken. Kom luisteren en laat je verrassen door eeuwenoude inzichten die wij nu als hypermodern zouden bestempelen.

Deze lezing is ook toegankelijk voor dove en slechthorende personen en wordt simultaan vertolkt door een tolk Vlaamse gebarentaal.

De lezing is gratis, maar reserveren is gewenst.
Dat kan op gasthuismuseum@geel.be of via https://www.gasthuismuseumgeel.be/

Locatie

Gasthuismuseum Geel
Gasthuisstraat 1 , 2440 Geel

Prijs

  • gratis

Organisatie

Stad Geel -Gasthuismuseum
Gasthuisstraat 1 , 2440 Geel

Digitaal loket

  • La Patisserie Cauderlier Eddie Niesten
  • Zalm op zijn Cauderliers Eddie Niesten