Museum met kwaliteitslabel

Het museum kreeg in 2013 een kwaliteitslabel als ‘collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisatie’ van de Vlaamse overheid. Als erkend museum draagt het zorg voor zijn collectie en voor de mensen die ermee in aanraking komen.

13de eeuw

Hendrik III Berthout, heer van Geel, sticht het Geelse Gasthuis kort voor 1286. Hij doet dat in navolging van de gasthuizen in de grotere steden.

16de eeuw

In 1552 komt het Geelse Gasthuis onder beheer van de Gasthuiszuster Augustinessen. Ze zorgen voor een verdere professionalisering en uitbreiding van de site. Het kloostercomplex dateert uit het begin van de 17de eeuw.

18de eeuw

De Franse Revolutie hervormt het Geelse Gasthuis tot een burgerlijke instelling. Later wordt het complex eigendom van de COO, voorloper van het OCMW.

20ste eeuw

Het complex wordt beschermd als monument in 1938. De Gasthuiszusters Augustinessen zijn op dat moment nog steeds beheerder van de gebouwen. In 1971 kopen ze de gebouwen terug aan en beslissen ze om het in te richten als museum.

Vandaag

Vandaag is het Gasthuismuseum een stedelijke dienst. Het museum kreeg in 2013 een kwaliteitslabel als ‘collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisatie’ van de Vlaamse overheid, Agentschap Kunsten en Erfgoed.