De gezinsverpleging

THUIS TUSSEN DE MENSEN

De Gezinsverpleging in Geel is een bijzonder psychiatrisch zorgmodel waarbij een gezin een persoon met een psychische kwetsbaarheid binnen het gezin opvangt. Wat het Geelse model zo opmerkelijk maakt, is het idee dat mensen met psychische kwetsbaarheden kunnen herstellen in een gewone (gezins)omgeving. De nadruk ligt op inclusie, gemeenschapsleven en het wegnemen van het stigma rond psychische problemen. Het pleeggezin focust op de mogelijkheden en kwaliteiten van de pleeggast en niet op de beperkingen in het leven. Zo wordt het leven boven de ziekte uitgetild. 

Zorgvuldig gescreende pleeggezinnen verwelkomen mensen met psychische aandoeningen en helpen hen bij hun herstelproces. Vandaag nemen meer dan 100 gezinnen voor korte of langere tijd mensen met een psychische kwetsbaarheid op in hun gezin. Ze worden hierin gesteund door de gemeenschap en krijgen professionele begeleiding vanuit het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ).

 In 2023 werden de Geelse Gezinsverpleging en de traditie waaruit het is ontstaan erkend door UNESCO en bijgeschreven in het Register van Goede Borgingspraktijken van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Voor meer info of persoonlijke ervaringen, neem een kijkje op de website van de Geelse Gezinsverpleging.



  • Infirmerie OPZ Kristof Donné