In het spoor van Dimpna

Tijdens de boeiende daguitstap In het spoor van Dimpna kom je alles te weten over het verleden, het heden en de toekomst van de psychiatrische zorg in Geel. Je begint bij de bakermat van de gezinsverpleging: de Sint-Dimpnakerk en haar ziekenkamer.

Boek je deze daguitstap van april tot augustus 2022 dan breng je tijdens deze maanden een bezoek aan de internationale expo Zot van Dimpna van The Phoebus Foundation die het monumentale Dimpna-altaarstuk van Goossen Van der Weyden (1505) naar Geel brengt. Als kers op de taart ontdek je de geheimen achter de lagen verf en maak je kennis met de buitengewone wereld van Van der Weyden.

In de expo Dimpna Verbeeldt in het Gasthuismuseum krijg je zicht op de tastbare elementen van de legende en kom je alles te weten over de lokale en internationale cultus van de Heilige Dimpna aan de hand van een rijke Dimpnacollectie en unieke prenten.

In de namiddag staat bezoekerscentrum Pas-sage van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum op het programma. Uniek in dit belevingscentrum is dat ervaringsdeskundigen zelf bij de realisatie betrokken waren. Vandaag zetten ze nog steeds hun schouders onder het project en gidsen ze je graag rond (module 1). In module 2 bezoek je Pas-sage met gids en combineer je met een rondwandeling over de historische campus van het OPZ Geel.

9u15: Ontvangst aan het Gasthuismuseum

9u30u: Sint-Dimpnakerk en Gasthuismuseum (expo's Zot van Dimpna & Dimpna Verbeeldt)

12u: Middagpauze

14u: Bezoekerscentrum Pas-sage met de keuze uit 3 focusrondleidingen:

1. Module 1: Ervaringsdeskundigheid (1,5u)
  2. Module 2: Geschiedenis van de psychiatrische zorg in Geel  (1,5u)
  3. Combinatie van de 2 modules (2u)

15.30u/16u: Einde bezoek

• Dit programma is mogelijk van dinsdag tot en met zondag.
  • Prijzen: 100 euro of 150 euro (bij combi) per 15 personen + 3 euro per persoon (inkom Gasthuismuseum).
  • Info: dienst toerisme en stadsanimatie of Gasthuismuseum

• Interieur Bezoekerscentrum OPZ Geel