Waardevolle herinneringen

"Ik bewaar vele herinneringen aan het gasthuis en vooral aan de in-lieve, minzame Gasthuiszusters met hun zeer indrukwekkende kleding van kop tot teen." - Jan

Dit is maar een van de vele herinneringen over het gasthuis en de Geelse Gasthuiszusters. Het Gasthuismuseum bestaat 50 jaar en dat is een goede aanleiding voor het verzamelen van nieuwe verhalen over oude zorgtradities. Meer weten over het museum en 50 jaar Gasthuismuseum?

Zorgen van de wieg tot het graf

  • Het Geelse Gasthuis werd gesticht in 1286. Midden 16de eeuw nemen de Gasthuiszusters Augustinessen het beheer in handen. Meer recent in het geheugen liggen het nieuwe gasthuis in de De-Billemontstraat dat in 1919 haar deuren opent en vandaag Saio huisvest. Ook aan het Moederhuis (1938 en 1955) en het eerste kinderdagverblijf (1969) hebben vele Gelenaren een herinnering. En wie weet zelfs nog aan het eerste ouderentehuis (Stichting De Billemont-Pauli, 1907), waar vandaag de Academie haar stek heeft.
  • De Gasthuiszusters kennen dus een lange geschiedenis van zorgen voor de Gelenaar.
  • In 1971 openen ze zelf het St.-Dimpna- en Gasthuismuseum.

Wat zijn jouw herinneringen?

  • Heb jij of jouw grootvader, grootmoeder, vader, moeder, tante, nonkel, buur...  nog herinneringen aan het gasthuis, een van de vele zorginstellingen van de Gasthuiszusters of aan de karaktervolle zusters zelf?
  • We roepen op om je verhaal te delen! Zodat dit stuk Geelse zorggeschiedenis niet verloren gaat.
  • Je kan je verhaal, anekdote, herinnering - hoe groot of klein ook - delen via onderstaand formulier of je kan ervoor kiezen om een audiokoffer uit te lenen. Jij drukt op 'play' en maakt je verder geen zorgen. Wij typen, verwerken en laten je even nalezen.

Schrijf hier je verhaal

Reserveer nu je koffer